DIS-Norge
 
  English Norsk  

januar 2016

Hvordan levde våre forfedre? Livet på en husmannsplass og livet på en eksersisplass 1814

DIS-Østfolds neste medlemsmøte lørdag 13. februar handler om hvordan våre forfedre levde.

Vi vil få et foredrag fra lokalhistoriker og illustratør Eigill Tangen fra Råde kommune, som vil fortelle om hvordan familier levde på en husmannsplass i Østfold og hvordan livet på en eksesisplass i 1814 var.


Eigill Tangen

Velkommen til medlemsmøte

Lørdag 13. februar 2016 kl. 11.00
på Roald Amundsens Minne (RAM), Vesten i Borge
Det blir servering av vafler og kaffe.

Inngangspenger kr. 50,-

Veibeskrivelse og kart til RAM

 

Medlemsmøte: Mona Levin presenterte sin nye bok "Mors historie - en familiesaga

Mona Levin holdt foredrag om "Mors histore - en familiesaga" på medlemsmøte for DIS-Østfold.

Mona Levin er en norsk journalist, forfatter og teaterkritiker. Som journalist i Aftenpostens kulturredaksjon har hun i mange år vært show- og underholdningsanmelder.

Mona Levin fortalte om store og små detaljer, om sin jødiske familie og deres liv fra Litauen til Oslo. Hun fortalte om den sterke kjærlighetshistorien mellom Solveig og Robert Levin. Men i Europa vinner jødehatet terreng, og snart kommer krigen til Norge. I 1942 må Solveig ta med seg den lille datteren og flykte til Sverige. De har mistet alt: eiendom, innbo og borgerrettigheter. Robert Levin har måttet gå i dekning, og Solveig visste ikke om hun noensinne vil få se sin mann igjen.

Mor er hundre og et halvt år, men hun er klinkende klar! Det er en gave. Det hadde ikke blitt noen bok uten mor og hennes fortellerevne, fastslår Mona.

Mors historie er en norsk historie. Mona Levins ønske med denne boken er å vise at den jødiske historien er en del av norsk historie. Den er norsk jødisk, den forteller om hverdagsliv og kultur fra 1851 til i dag, den er en lite kjent innvandringshistorie og en vellykket integrasjons-historie som ikke desto mindre endte tragisk for den jødiske minoriteten under 2. verdenskrig.

For oss tilhørere var dette en dramatisk og eventyrlig familiehistorie fikk høre om.